Matrix is een NIET centraal gebaseerde chat. Hieronder een korte uitleg.
*standaard wordt matrix.org gebruikt als inlog in de clients maar een alternatieve server is beter omdat je dan de-centraal bent.


[uitleg]
Het registreren via de browser, ga naar riot.nltrix.net.
Volgend scherm wordt getoond.Selecteer 'Account aanmaken' en volgend scherm wordt getoond.Geavanceerd is als het goed is geselecteerd en de nltrix.net is ingevuld
Als dit niet is gedaan, bij het thuisserver-url de url van bovenstaande nltrix.net invullenWaar gebruikersnaam staat mag je een unieke inlognaam verzinnen
Vul 2x hetzelfde, zelf verzonnen wachtwoord in bij wachtwoord en bevestigen
Bij E-mailadres kan je een bestaand e-mail adres invullen (voor als je wachtwoord niet meer weet), op dit adres ontvang je ook een verificatie mail.
Het is niet optioneel dus moet ingevuld te worden, het telefoonnummer is daarintegen wel optioneel.
Klik op registeren en je bent klaar om in te loggen!


Het inloggen via de browser , klik op de link waarmee je het account mee hebt aangemaakt en daarna op aanmelden.Check of het nltrix.net adres overeen komt met de server waarop je wil inloggen. Zo niet klik op wijzigen.Als je op wijzigen hebt gedrukt, vul dan juiste nltrix.net adres in.Je bent daarna ingelogd!

[alternatief]
Er zijn ook alternatieve webruimtes die je kan gebruiken : Riot.im standaard of ontwikkel site.
Wil je het niet in de browser maar als losse app op je laptop of pc, er is ook een desktop versie (windows/mac/linux).[mobiele device]
Op de Android smartphone, iPhone, tablet of iPad heb je een app nodig, klik op onderstaande link / button

of RiotX

Als je de app opent zie je onderstaande scherm (afbeelding verschilt per device)
Heb je nog geen acount klik dan rechtsboven op registeren.Selecteer 'Gebruik alternatieve serverinstellingen 'en vul het nltrix.net adres in die je uit het bovenste overzicht hebt gekozen.
Waar gebruikersnaam staat mag je een unieke inlognaam verzinnen
Vul 2x hetzelfde, zelf verzonnen wachtwoord in bij wachtwoord en herhalen
Klik op registeren en je bent klaar om in te loggen!Selecteer 'Gebruik alternatieve serverinstellingen 'en vul het nltrix.net adres in.
Vul je inlognaam en wachtwoord in ...en je bent ingelogd![handig]
standaard adressering
@naam:homeserver = persoonlijk
#naam:homeserver = groep/ruimte
+naam:homeserver = gemeenschap


[kers op de taart]
Badges of flair, je kan achter je naam bij sommige ruimtes die onderdeel van een gemeenschap een logo / bolletje krijgen.
Eerst moet je lid zijn van die gemeenschap en daarna kan je bij instellingen (browser is het genaamd badge) en op mobiele device (helemaal naar beneden scrollen) het aan of uit zetten